Hopp til innhold

Hvorfor kan det være gunstig å ta opp forbrukslån?

Det er vanlig å anse forbrukslån og kreditter for alfor dyre. Det gjør vi fordi vi ofte sammenligner dem med boliglån og andre typer sikrede lån som kommer med mye lavere renter. Likevel er det en del situasjoner der det viser seg å være svært gunstig med lån uten sikkerhet.

  • Du setter ikke noe i pant. Bankene stiller opp med høyere renter på usikrede lån nettopp fordi du ikke garanterer med noen eiendom, enten det er bil eller bolig. Det eneste de kan regne med er din ønske om å bli kvitt de høye rentene så snart som mulig. Hvis du låner penger som passer din økonomi og inntekt, blir det helt stressfritt. Dessuten er det bare kontoen din som skal sjekkes, så du slipper å vente på vurderingen av den pantede eiedommens verdi og kan låne penger på dagen.
  • Banken behøver ikke å vite hva du har tenkt å bruke pengene på. Lån uten sikkerhet kan man bruke på hva man vil. Ved andre typer lån må man informere banken om et spesifikt formål du kommer til å bruke pengene til. Usikrede lån kan du derimot dele opp og bruke på både ubetalte regninger, reise eller shopping – det er bare din sak. Du kan til og med ta dem for å betale gamle gjelder, og da kommer vi til den tredje fordelen.
  • Et usikret lån kan bli et refinansieringslån. Det finnes nemlig gjeld som kan være mye dyrere enn renten på et forbrukslån, og det gjelder spesielt noen typer kredittkort. Dessuten kan det godt hende at du har flere sånne gjelder og betaler rente på hver av dem. Med et usikret lån kan du nedbetale alt annet og sitte igjen med bare én rente som dessuten er mye lavere.
  • Du kan ta lån på dagen. Noen typer gjeld, spesielt de på et kredittkort, fungerer slik at du betaler masse i renter samtidig som avdraget ligger urørt. Da er tiden svært viktig, og jo snarere du blir kvitt av avdraget, desto bedre. I det tilfellet er det til og med mulig å låne penger på dagen. Hvis det nemlig handler om en relativt liten sum, under 50 000 kroner, da er det mulig å skaffe den samme dag som man søker. Dersom du søker tidlig nok på dagen, kan det godt hende at banken bevilger lånet svært raskt og du finner pengene liggende på din konto før dagen er ute.
  • Renten kan være ganske rimelig. Vi har allerede påpekt at høy rente er et relativt begrep. Lave renter kommer med en annen type kostnad, og det er stresset av å ha satt noe verdifult i pant. På den andre siden kan en tilsynelatende ufarlig gjeld på kredittkortet ditt føre med seg utrolige månedsutgifter på grunn av skyhøye renter hvis du ikke nedbetaler avdraget tidlig nok. I forhold til dette er rentene ved usikrede forbrukslån mer enn rimelige, og kan være så lave som ti prosent av den lånte summen.